24. siječnja 2017.

Trikovi za čišćenje i održavanje bijele boje u stanu

Održavanje bjeline u domu ponekad može predstavljati priličan problem. Ovo su neki od trikova koji vam mogu u tome pomoći:

–    Plahte –

Bijele plahte i posteljinu perite samo s istom takvom. Nemojte je kombinirati s drugom koja je u boji, osim eventualno s nekom jako svijetlom. Izbjegavajte pranje s deterdžentima koji u sebi imaju klora jer će uništiti vlakna. Za izbjeljivanje radije koristite deterdžente na bazi kisika.

–    Zidovi –

Za uklanjanje mrlja sa zidova prvo iskušajte staru provjerenu metodu, a to su meka krpa i topla voda. Ako to ne uspije pokušajte s vodom u kombinaciji s tekućim deterdžentom za pranje posuđa. Ako se i dalje vidimrlja pokušajte s malo agresivnijim sredstvima.

–    Ručnici –

Ako za bijele ručnike tj. njihovo izbjeljivanje koristite deterdžente na bazi klora budite jako oprezni. Posebno u doziranju. Često se misli ako je preporučena jedna mjera, ukoliko je udvostručimo rezultat će biti duplo bolji. No, to u ovom slučaju nije točno. Pročitajte upute i strogo ih se pridržavajte. Također pročitajte upute na perilici, postoje li preporuke proizvođača kada i koje izbjeljivače koristiti. I u ovom slučaju bolji izbor su oni na bazi kisika. Možda nećete odmah vidjeti veliku razliku, ali s vremenom hoćete, a i sigurniji su.

–    Tepih –

Više nego kod bilo čega drugoga za tepihe je bitna prevencija. Stavite otirače pred ulaz, skidajte obuću prije ulaska u dnevni boravak… Ako se nešto prolije djelujte odmah. Nemojte čekati da se mrlja osuši. Prvo pokupite suhom krpom što je moguće više onoga što se prolilo, a potom i bijelim papirom pokušajte upiti što više tekućine koja se uvukla u tepih. Nakon toga pokušajte mrlju ukloniti s krpom namočenom u toplu vodu, no nemojte previše natopiti vodom tepih. Opet ostatke pokupite laganim tapkanjem bijelom krpom, ali novom čistom, kako se mrlja ne bi širila. U svakom slučaju bitno je da tapkate, umjesto da ribate ili da kružnim pokretima pokušavate očistiti mrlju. Tek nakon toga pokušajte s deterdžentima za čišćenje tepiha, ali uvijek provjerite na uputama da li je prikladan za vaš tepih.

–    Pločice –

Za uklanjanje plijesni sa pločica ili zidova i vraćanje na izvornu bjelinu, možete se poslužiti četkicom za zube (ili nekom drugom malom četkom) i bjelilom na bazi klora koji ćete razrijediti u vodi. No, prije intenzivne primjene isprobajte tu otopinu negdje u kutu kako biste bili sigurni da vam neće oštetiti pločice ili zid.

–    Tapecirani namještaj –

I u ovom slučaju bitna je preventiva. Najizloženija mjesta zaštitite jastucima koji će imati navlake koje se mogu skidati i jednostavno prati. Također, koristite sredstva za zaštitu tkanina kako bi se mrlje teže hvatale. Za skrivanje manjih mrlja također koristite jastuke ili neke druge prikladne ukrase. U slučaju prolijevanja tekućine na ovakav namještaj pokušajte čistiti s čistim kukuruznim škrobom i soli, te sa namjenskim  proizvodima za ovakav namještaj. Uvijek testirajte novo sredstvo negdje na skrivenom mjestu kako biste izbjegli uništavanje tkanine na vrlo izloženim mjestima.

–    Stolnjaci –

Mrlju pokušajte ukloniti što prije. Odmah nakon obroka skinite stolnjak i tretirajte mrlju s malo tekućeg deterdženta za pranje posuđa i vodom. Prvo pokušajte samo s ispiranjem hladnom vodom, a potom s deterdžentom i toplom vodom.

 

 

Izvor: dom.covermagazin.com