06. siječnja 2017.

Topli zimski ugođaj doma

U hladnim zimskim danima topli dom je većini najugodnije mjesto za boravak. Osim topline, koja se postiže grijanjem, izuzetno je važna vizualna toplina doma, koja cijelom ugođaju daje konačan čar!

Vizualna toplina doma se postiže različitim načinima kao što su primjena odgovarajućih boja, materijala, stilova uređenja, dekorativne rasvjete i ostalih ukrasnih sredstava. Toplinu doma, uz sve navedeno, osobito čine zadovoljni i sretni ljudi, koje ugodno interijersko okruženje čini još zadovoljnijima. Vizualni efekti izuzetno djeluju na raspoloženje te je uređenje doma upravo iz tih razloga važno za svakog pojedinca. 

Boje vrlo intenzivno utječu na vizualnu toplinu doma. Dok su npr. bijela, nježno zelena, plava i siva boje koje vizualno rashlađuju dom, crvena, narančasta, žuta, ružičasta i nijanse smeđe će ga vizualno ugrijati. Kako biste postigli željene efekte ovim bojama, dovoljno ih je unijeti u prostor kroz detalje ili bojanjem određenog dijela zida. Prevelike količine nabrojanih boja, pogotovo na zidovima, ne bi bile dobre, jer bi svojim intenzitetom opteretile prostor, osim ako se stavljaju u nježnijim nijansama. Toplim bojama se možete poigrati u bilo kojem dijelu doma, od ulaznog prostora do kupaonice.

Materijali u interijeru značajno sudjeluju u kreiranju ugođaja doma. Najtoplije efekte u hladnim zimskim danima stvara prisutnost drva u interijeru. Drveni namještaj te zidne, podne i stropne obloge, u različitim prirodnim bojama, obradama i načinima slaganja drva, stvaraju izuzetno tople ugođaje. Drvo je prirodan materijal pa je i stoga izuzetno ugodan našem oku.

Stil uređenja može značajno utjecati na toplinu doma. Moderna minimalistička rješenja, izvedena najčešće u bijelim nijansama, stvaraju hladne prostorne ugođaje dok rustikalni stilovi stvaraju potpuno suprotne efekte. Rustikalni stil prati primjena prirodnih materijala, i njihov jednostavniji ili tradicionalniji način obrade, pa uz odabir „toplijih boja“, poput nijansi žute, crvene ili smeđe, nastaju izuzetno topli ugođaji u domu.  

Vatra otvorenog ognjišta ili kamina unosi specifične ugođaje u prostor. Idilična slika doma u hladnim zimskim danima redovito je popraćena prisustvom kamina i pucketajućeg zvuka vatre. Kamini se izvode u modernim i rustikalnim oblicima, ovisno o načinu uređenja i namjeni prostora. Uz kamin treba obavezno predvidjeti prostor za smještaj drva za loženje, a odlična rješenja se postižu kada takve cjepanice postanu dio dekoracije kamina i cijelog prostora.

Toplu i opuštenu atmosferu doma čine i jednostavni detalji poput tople deke na klub garnituri ili razbacanih jastučića na drvenom podu. Dekorativni jastučići u „toplim“ bojama, postavljeni bez posebnog reda po klub garnituri ili foteljama čine prostor šarmantnim. No, neobavezno postavljeni po drvenom podu ili tepihu, unijet će toplinu i ležernost, koja je u skladu sa željom da se u hladnim zimskim danima što više opustimo u toplom kućnom ambijentu. 

Ukoliko imate priliku osloboditi veliku staklenu stijenu od zastora, (jer se ne trebate štititi od neželjenih pogleda) i omogućiti pogled na dvorište ili park prekriven snježnim prekrivačem, obavezno to učinite. Direktan vizualni kontakt s prirodom, koja vas okružuje, bit će divna dekoracija vašeg doma. Kontrast zimskog ugođaja, koji poput postera krasi vaš dom i topline koju ste postigli unutarnjim uređenjem, stvorit će fantastične ugođaje. Zima je divno godišnje doba te uživajte u toplom domu!

 

 

Izvor: interijernet.hr