17. siječnja 2017.

Recikliranjem do novog izgleda prostora

Želite li vlastiti životni prostor učiniti više “svojim”, a zasićeni ste monotonom i trendovskom ponudom u trgovinama ili pak želite uštedjeti novac, dobro je okrenuti se recikliranju.

Da ekološka osviještenost i originalan dizajn idu ruku pod ruku više nije tajna. Međutim, dobro je znati nekoliko jednostavnih pravila prije nego se uputite u pustolovinu recikliranja. Potrebno vam je nešto slobodnog vremena, malo dobre volje i spretne ruke.

pinterest

PINTEREST

Gdje pronaći materijale?

Glomazni otpad već je godinama primjer koji potvrđuje staru poslovicu da ono što je jednom čovjeku smeće može drugome biti blago. Starom i odbačenom namještaju može se udahnuti novi izgled i tako dobiti novu svrhu. Ljudi često ne znaju kakvu vrijednost bacaju na cestu i koji potencijal drže u podrumu. Ako imate sreće na cesti možete pronaći zbilja kvalitetan komad namještaja koji će nakon restauracije postati zgodan akcent koji će oplemeniti i osvježiti vaš interijer. Gradski buvljaci druga su i nešto skuplja varijanta međutim izbor je puno veći a iskustvo cjenkanja i pregovaranja pustolovina su za sebe.

pinterest

PINTEREST

Gradilište kao zlatni rudnik

U trendu uradi sam namještaja palete doživljavaju renesansu. Jeftine, dostupne i lake za manipuliranje palete su praktične za pretvaranje u razne komade namještaja. Slaganjem se mogu pretvoriti u postolje na koje možete staviti podnicu i madrac ili kauč, ili samostalno mogu biti upotrijebljene kao tabure ili stolić za dnevni boravak. Mogu se bojati i lakirati kako bi kvalitetno ispunile svoju funkciju ili da bi im udahnuli drugačiji karakter.

Špule za namatanje kablova mogu poslužiti kao originalan stol za blagovanje, a armaturne mreže obojene i postavljene vertikalno uz zid mogu postati vješalica na kojoj možete izložiti najbolje komade odjeće, torbe, cipele ili nakit.

Isto tako upotrijebljene drvene kašete za transport namirnica mogu se povezati i sklopiti u unikatni ormar sa policama.

Kada stvari promijene svoju funkciju…

Prije nego bacite neku staru stvar koja više ne ispunjava funkciju za koju je namijenjena, razmislite može li poslužiti u nekom drugom obliku. Tako ćete stvarati manje smeća, biti ekološki osviješteni i uštedjeti ćete novac. Počnete li razmišljati u tom smjeru, možete postati vlasnikom mnogih unikatnih detalja koji će ukrasiti vaš dom. Pregorena žarulja može postati viseća vaza, kotač od bicikla može preuzeti funkciju okvira za slike, stari televizor se može pretvoriti u ormarić, a probušena auto guma u pleteni tabure.

Pinterest

PINTEREST

Savjeti

  • materijale za recikliranje pronađite na gradskom buvljaku, glomaznom otpadu ili obližnjem gradilištu
  • palete su jeftine, dostupne i praktične za pretvaranje u razne komade namještaja.
  • prije nego bacite stvari za koje mislite da vam više ne trebaju razmislite dali im možete udahnuti novi život i dati im novu funkciju

 

Izvor: indizajn.rtl.hr