20. srpnja 2016.

Od suprematizma do romantizma: Ruski apartman kao umjetnička galerija

Ovaj moderni apartman djelo je mlade ruske dizajnerice Aline Puzhak i dizajniran je za četveročlanu obitelj u St. Petersburgu. Svaka prostorija predstavlja drugačiji umjetnički pravac. 

Obliazak ove umjetničke galerije započinjemo dnevnim boravkom čije su boje i oblici utemeljeni na umjetničko-avangardističkom pokretu suprematizmu koji je nastao 1913. godine u Rusiji. Osnivač suprematizma je ruski slikar Kazimir Maljevič. Suprematizam se zalaže za prevlast (supremaciju) čistog osjećaja u umjetnosti, te nastoji dosegnuti savršen sklad oblika i boja nepredmetnim slikama, crtama i osnovnim geometrijskim likovima. U ovoj dnevnoj sobi boje su malo snažnije i življe, ali umjetnost na zidu govori cijelu priču.

Hodnik je neutralan i ne predstavlja niti jedan umjetnički pokret. Bijela boja na zidovima dobila je svoj naglasak crnim okvirima i pametno postavljenim ogledalima. 

Soba za djevojčicu oponaša impresionistički stil slikara MonetaRenoira iz 1870 i 1880 – ih. Ovim umjetnicima priroda je bila prava gospodarica. Uranjali su u nju i u vizualno iskustvo koje im je pružala. S tisućama prijelaza boje i vještinom sjenčenja i toniranja, impresionisti su naslikali ono što se po definiciji nije moglo naslikati. Impresionisti su smatrali da u umjetnosti treba uživati u svim čulima.

Pop kultura je predominantna u sobi za dječaka. Ovo je umjetnički pokret rođen 1950-ih. To je umjetnički stil koji se temelji na popularnoj kulturi - od reklama do stripova i svakodnevnih predmeta - stil savršen za energičnu spavaću sobu poput ove. Zvijezde, oblici, zanimljiv print, živahne i energične boje oponašaju razigrani stil pop ikona poput Andya Warhola i Roy Lichtenstein-a. 

U kupatilu prevladava romatizam koji je bio više od pokreta unutar vizualne umjetnosti – to je zapravo intelektualni pokret koji obuhvaća svijet književnosti, politike i prirodnih znanosti. Pod utjecajem kreativnosti nadrealizma koji mu je prethodio, apstraktni ekspresionizam tumači ekspresionistički stil kroz objektiv futurizma, kubizma i drugih apstraktnih umjetničkih praksi. Ove boje posebno su pod utjecajem živih slika Wasilija Kandinskog, dok je naglasak na jakim vertikalnim linijama koje mogu odati počast Barnettu Newmanu. 

I za kraj obilaska prekrasan balkon...