12. kolovoza 2016.

Kuća u kojoj se brišu granice prostora

Arhitekti studija Austin Maynard Architects dobili su zanimljiv zadatak. Trebalo je osmisliti obiteljsku kuću u Australiji koja se ne prostire na velikoj površini, što je inače obilježje australskih kuća, nego je kompaktna zgrada koja se može prilagođavati manjoj odnosno većoj želji za privatnošću. Izvedena 2015. godine pod nadzorom arhitektonskog tima, THAT kuća prostire se na 255 metara kvadratnih i upola je manja od kuća koje ju okružuju.

Dojam prostranosti i širine dobiva se pomoću velikih staklenih ploha zbog kojih se čini kao da prostor ide u beskonačnost, kao i zbog izmaknutosti fasade. U prizemlju se nalaze kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i prostor za opuštanje. Uz to se u prizemlju nalazi i radna soba koja može biti dodatna spavaća soba. Zanimljivo je da vrt ulazi u prostor prizemlja i spaja kuhinju s blagovaonicom, a u jednom dijelu čitavo stablo "probija" krov. Rasporedom prostorija briše se granica između vanjskog i unutrašnjeg prostora. To se postiže i velikim otvorima koji omogućuju prostranu vezu s vrtom u kojem je smješten i bazen. Pitanje privatnosti s tako velikim prozirnim površinama riješen je uporabom zavjesa za zamračivanje.

Na katu se nalaze tri spavaće sobe i kupaona. Nisu sve prostorije u istoj ravnini pa se zato dodatno vizualno rastvara prostor. Važno je naglasiti i da se s prilikom rada na ovom projektom na umu imala održivost i ekološka osviještenost pa su tako solarne ploče, kvalitetna izolacija i uporaba kišnice samo neke od praksi koje su primijenjene kako bi se to postiglo. 

Izvor: Domidizajn