12. prosinca 2016.

Komoda- Ukras Prostora

Svaki element namještaja smještan u prostor daje svoj doprinos u kreiranju njegovog konačnog ugođaja. Komode su elementi koji su gotovo sveprisutni u domu. Smještaju se u dnevne boravke, blagovaonice, komunikacijske prostore, spavaće sobe te je stoga njihova funkcionalna i estetska uloga u prostoru izuzetno važna.

 

Komoda u svakom kutku prostora može naći svoje mjesto - duga i niska ili uska i visoka, prilagodljiva je svojim dizajnom i namjenom svakoj poziciji i veličini raspoloživog prostora. Funkcionalna uloga komode se svodi na element za odlaganje predmeta. Može biti organizirana s jednom ili više ladica, policama s vratima ili u kombinaciji svega navedenog. Vizualni identitet joj također određuje odnos punog i praznog, tj. otvorenog i zatvorenog, koji se može pojačati primjenom fronti od obojanog ili transparentnog stakla te ogledala.

Raspored ladica, polica i vrata aktivno sudjeluje u kreiranju konačnog izgleda komode te ju čini vizualno mirnijom ili dinamičnijom. Komodu u smislu ovakve podjele, odaberite obzirom na vlastite potrebe kao i prostor u koji se smješta. Komoda u ulaznom prostoru stana ili kuće ima drugačiju ulogu nego u dnevnom boravku ili blagovaonici, obzirom na vrstu predmeta koje je u nju potrebno smjestiti.

Trendovske komode su različitih oblika. Prevladavaju minimalističke, geometrijske, koje se ističu pravilnošću oblika i čistoćom ukupnog vizualnog dojama. Ovako dizajnirane komode će idealno poslužiti kao baza na koju se postavljaju dekorativni predmeti ili slike i naglašena ogledala, koja će dodatno dekorirati pozadinski zid.

Minimalistički dizajn komode se može izraziti kroz čistoću forme u kojoj dominira cjelovit kubus u smislu volumena, ali ga „razbija“ više primjenjenih materijala ili razigranijom formom komode, koja je u potpunosti sačinjena od jednog materijala. Apsolutni minimalizam postiže se kroz čistu formu i jedinstven materijal izrade. Vrstu komode po ovom kriteriju odaberite obzirom na ostali namještaj u prostoru.

Komode se mogu smjestiti samostalno ili integralno u interijer. Često su one stilski i dizajnerski potpuno različite od ostalog namještaja, pa ih kao takve smjestite u posebnuzonu u kojoj će kao samostalni elementi doći do punog izražaja. Formirajte kutak za čitanje, odmaranje ili hoby u koji ćete smjestiti i komodu specifičnog oblika ili iskoristite dio komunikacijske zone, koju ćete aktivirati postavljanjem komode u otkačenoj formi ili boji.

Komoda je često integrirana s ostalim namještajem dnevnog boravka, blagovaonice ili spavaće sobe. Tada se redovito izrađuje kao dio cjeline, koju prati identičan dizajn i materijali u kojima su izrađeni i ostali elementi prostora. U ovakvim postavama, komoda može biti dominantna, pogotovo ako se smjesti uz zid koji je naglašen svojom veličinom, bojom ili oblogom. Ukoliko želite naglasiti komodu, postavite ju na poziciju, koja ju neće opterećivati blizinom ostalih elemenata namještaja.

Osim minimalističkih komoda, koje taj isti minimalizam mogu izražavati na različite načine, izuzetno su popularne totalno neobične, unikatne komode, koje su rasterećene pripadnosti bilo kojem stilu, materijalu ili kombinaciji boja. Ovakve komode trendovi postavljaju u kategoriju „must have“, jer svakom prostoru u kome se nalaze daju osobnost i identitet.

Odabranu komodu prilagodite svojoj osobnosti, jer hrabrost pri odabiru dizajna odražava vašu osobnu kreativnost i moć izražavanja u prostoru. Ovakve komode traže kutak u kome će dominirati. Idealno ih je kombinirati sa svjetlosnim efektima, koji će stvarati različite scenografije u dnevnim i večernjim satima. Na taj način kreirate ambijent, koji i sporedne prostore može učiniti dominantnima u vizualnom smislu.

Komoda je neizostavan element prostora. Funkcionalna, dekorativna, šarmantna kroz svoju ulogu i mogućnost pretvaranja svakog kutka prostora u novi vizualni doživljaj, komoda ostaje bitan element u kreiranju i funkcioniranju stambenih interijera.

 

Izvor: interijernet.hr