07. ožujka 2016.

Kombinirajte stilove u Vašoj blagovaonici

Kombiniranje različitih komada namještaja u posljednje je vrijeme veliki trend u svijetu interijera. Najčešće ga vidimo u kombiniranju različitih stolica u blagovaonicama, a dobro se uklapa u mnoge stilove – skandinavski, moderni, eklektiku i druge. Pa iako naoko izgleda jednostavno, kombiniranje ipak zahtjeva malo planiranja i promišljanja. Mnoge stolice ne možete kupiti ili naručiti bez cijelog seta. No, s druge strane, to može biti i cjenovno vrlo prihvatljiva opcija jer možete iskoristiti one stare stolice s tavana i vješto ih spojiti s novim ili čak dizajnerskim komadima u predivnu i jedinstvenu kombinaciju.

Mogućnosti kombiniranja su gotovo nepregledne – boje, stilovi, materijali, tekstura…sve su to dobri načini kako spojiti nespojivo. Evo naših savjeta koji će vam pomoći u osmišljavanju:

1. Neka bude očito

Stolice koje su preslične vjerojatno neće polučiti isti efekt kao one koje se razlikuju bojom, dizajnom, oblikom i slično. Dakle, suptilnost u ovom slučaju nije opcija.

2. Isti dizajn, različite boje

Ovo je vjerojatno najjednostavniji način kako postići ovakav izgled. Mnogi proizvođači nude iste modele u nekoliko različitih boja. Ako ne želite kupovati nove, vaše stare drvene stolice mogu izgledati jednako dobro – jednostavno ih obojite. Samo pripazite da odgovaraju ostatku interijera i da boje međusobno pašu.

3. Ista boja, drugačiji dizajn

Ovo je obrnuta opcija. Pronađite stolice koje vam se sviđaju, a zatim ih obojite, ako već nisu u istoj boji. To je najsigurnija opcija jer su različiti modeli već dovoljno upečatljivi i lako biste mogli pretjerati.

4. Stavite akcent

Ako ne želite baš mijenjati kompletan set, dovoljno je na začelje dodati jednu ili dvije stolice potpuno drugačijeg izgleda koje će razbiti monotoniju.

5. Tapeciranje sjedišta

Ako ste skloni “uradi sam” projektima, možete stolice vizualno povezati tapeciranjem sjedišta istim materijalom. Također, možete i isti set stolica pretapecirati različitim materijalima. Ovo je svakako jedan od jeftinijih načina kako postići mix & match izgled blagovaonice.

6. Staro i novo

Baš kao i u slučaju akcentiranja stolica na začelju,, možete stvoriti kontrast između modernog i starinskog. Unesite neočekivanu dozu originalnosti svojem starom setu s dvije nove i potpuno drugačije.