30. siječnja 2017.

Kako najbolje iskoristiti mali prostor

Maleni stanovi naša su stvarnost. Život u “nekoliko kvadrata”pred vas nesumnjivo stavlja velike izazove i odricanja te zahtjeva puno promišljanja. No, to ne znači da ga ne možete opremiti i urediti tako da postane funkcionalan, lijep i napokon – ono što nazivate svojim domom. Evo nekoliko savjeta koji će vam zasigurno pomoći u opremanju.

1. Namještaj i prostorije s više funkcija
Fotelja koja se u trenu razvuče u dodatni ležaj, krevet koji pri dnu krije prostor za svari, škrinja koja služi kao stolić u dnevnom boravku, tabure sa skladišnim prostorom…sve su to primjeri pametnog korištenja multifunkcionalnog namještaja. Osim što štede prostor obavljajući dvije ili više namjena, ovi komadi ujedno štede novac. Nema potrebe kupovati dva, tri ili više komada namještaja kada jedan obavlja sve te funkcije. Isti princip  primijenite i na prostorije: spavaća soba neka ima radni kutak, a kuhinja maleni šank koji će služiti kao blagovaonski stol. Načelo “jedna prostorija – jedna namjena” slobodno možete prekrižiti.

2. Iskoristite zidove

Police i ormari koji se prostiru od poda do stropa odlično su rješenje. Na police možete postaviti betalje i one stvari koje želite da se vide, a one koje ipak želite skriti od znatiželjnih pogleda smjestite u velike ormare. Ormari koji se prostiru uz cijelu dužinu i širinu zida naoko djeluju kao zid. Ako želite stvoriti iluziju većeg prostora, možete prednje fronte obložiti ogledalima i vizualno udvostručiti prostoriju.

Meero

Meero

3. Igra bojama i svjetlošću
Mračne prostorije izgledaju skučeno, dok one svjetle oku djeluju prostranije. Zato je važno da mali prostori budu što svjetliji. Najbolje rješenje je mnoštvo prozora i prirodnog svjetla, no ako to ipak nije slučaj, osigurajte što veću količinu rasvjetnih tijela. Dodajte k tome svjetle nijanse na zidovima i namještaju i već ste na pravom putu.

4. Upečatljivi komadi namještaja i dekoracije 

Kada osigurate dovoljno svjetlu i prozračnu bazu prostorije, možete se baciti na stilske zahvate. Jedna od prednosti malenih stanova jest da vam ne treba puno namještaja. Onih nekoliko komada koje imate ili tek planirate nabaviti neka budu posebni, upečatljivi i zanimljivi. Primjerice, Zanimljivo uzglavlje kreveta ili mjesto za TV jednicu. Ipak, budite pažljivi – masivne, velike i krute komade namještaja ipak biste trebali zaobići. Birajte svjetle, prozračne i otvorene komade jednostavnih linija. Proziran namještaj idealan je izbor – gotovo ga nećete ni primjetiti, ali kada vam zatreba, znate da je tu. To migu biti stolice poput kultne Louis Ghost Chair ili pak stolići i police sa staklenim policama. Zapamtite: umjereno i jednostavno s nekoliko upečatljivih komada i detalja.

5. Optičke varke

 Iako vam ovo neće donijeti više prostora, učinit će dom barem vizualno većim. Postavite li vodoravne pruge na zidove uske prostorije, ona će djelovati šire. Pruge ne moraju biti vrištećih, jarkih boja, dovoljno je odabrati tek dvije slične svjetle pastelne nija se ili jednu neutralnu kombinirati s bijelom. Sličan efekt možete postići i s prugastim tepihom na podu uske prostorije. No, obavezno se oslonite na vodoravne, nikako okomite linije jer ćete tako samo naglasiti manjak prostora. Osim pruga, dobar odabir su gore spomenuta ogledala koja mogu biti vaš najbolji saveznik u stvaranju iluzije. Postavite ih tako da reflektiraju svjetlost, a možete i grupirati nekoliko sličnih ili potpuno različitih oblika koji će krasiti zid, a ujedno i “varati” oko.

Design Sponge

Design Sponge

 

 

izvor: indizajn.net.hr