18. srpnja 2016.

Zašto nije sve baš onako kako ste planirali pri uređenju interijera?

Kupili ste namještaj koji ne odgovara prostoru

Ako ste odabrali fotografiju iz časopisa i slijepo je pratili, šanse da ćete pogriješiti prilično su velike. Svaki je prostor jedinstven, a prilikom odabira namještaja valja paziti na proporcije. Kupovina namještaja vrlo je slična kupovini odjeće – ne odgovara svima sve, pa je neke trendove ili komade jednostavno bolje zaobići. Na primjer, velika garnitura vjerojatno neće dobro izgledati ako je “ugurate” u malen dnevni boravak. Isto tako, dvosjed usred golemog prostora djelovat će pomalo otužno i prazno.

Igrali ste na sigurno

Kupili ste dvosjed, dvije fotelje i stolić u kompletu? Ograničili ste se na određenu paletu boja i slijepo je pratili? Onda ste vjerojatno napravili grešku boj dva. Dobar interijer se gradi danima, mjesecima, pa čak i godinama, a svaki znak brzopletosti obično se obije o glavu i rezultira nezadovoljstvom – znamo da to vjerojatno ne želite čuti ako ste u žurbi s opremanjem doma, ali naš je savjet da si osigurate što više vremena.

Naravno, to ne znači da morate čekati godinama da biste našli jedan komad namještaja, ali barem si uzmite dovoljno vremena da istražite ponudu većeg broja trgovina i kupite ono što će vam se svidjeti, a ne sve odjednom.

To niste “vi”

Radovi su gotovi, zadnji komadi namještaja su stigli, a vi ste shvatili da niste zadovoljni novim izgledom dnevnog boravka? Srećom, stvar gotovo uvijek možete popraviti ako dodate nekoliko detalja koji vam se sviđaju ili vas podsjećaju na neko putovanje, drage osobe, trenutke i slično. Ukoliko to ne pomaže, predlažemo da zamijenite barem jedan komad namještaja kao što je stolić ili tabure.

Pretjerali ste s bojama

Iako boje u editorijalima i na blogovima izgledaju odlično u stvarnim prostorima vrlo je riskantno koristiti ih u pretjeranoj količini, osobito ako je riječ o tamnim ili intenzivnim bojama. Srećom, druga boja zida često može riješiti problem – imate li namještaj u nekoliko boja, najbolje da zidovi budu bijeli ili sivi. U suprotnom, ukoliko su je namještaj u neutralnim tonovima, kombinaciju uvijek možete nadopuniti nekom bojom – ipak, pripazite na količinu kako ne biste otišli u drugu krajnost.

Niste pazili na svjetlost

Nedostatak prirodnog svjetla i manjkava rasvjeta osnovni su neprijatelji vašeg prostora. Ma koliko se trudili i uložili novaca ili vremena u svoj dom, on neće izgledati kako ste zamislili ukoliko je mračan. Srećom, situacija se može barem donekle popraviti – svjetle boje na zidovima i namještaju bit će dobar odabir, posebic ako je prostorija manjih dimenzija. Nedostatak prirodne rasvjete možete donekle nadomjestiti i rsvjetnim tijelima, pa svakako predlažemo da se opskrbite podnim i stolnim lampama koje će stvoriti i udoban ambijent.

Izvor: Indizajn