28. srpnja 2016.

Tajne krečenja koje će svaki prostor učiniti vizualno većim

Mnogi dizajneri interijera slažu se da prilikom odabira boje za male prostore ne postoje pravila. Ono što je važno jeste da stan nešto govori o vašoj osobnosti, da ste unutar svog prostora sretni i opušteni. Ipak, treba imati na umu da ćete nekim strategijama krečenja ipak postići određeni efekt.

Igranje bojama u stanu odličan je i jeftin način dekoracije i uređenja interijera, a prednost ovog tipa dekoriranja jeste da uz malo truda možete dobiti jako veliku promjenu.

Efekt zagasitih i svijetlih nijansi

Imajte na umu da zagasite boje apsorbiraju svijetlo i imaju tendenciju vizualno smanjiti prostoriju, ali tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku zidnu površinu mogu prostoru dati i dubinu. Nijanse u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blijede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima.

To su oni tonovi u kojima "veliki utjecaj" ima bijela boja. Tako na primjer umjesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju - ljubičastu ublaženu s dosta bijele.

Ublažena boja, ona koju dobijete miješanjem s bijelom stvara ugodnu i mirnu atmosferu, obasjava prostor, odbijajući pri tom svijetlost, pa manje prostore čini vizualno većima jer svijetlije nijanse vizualno udaljavaju zidove.

Boja u detaljima na neobičnim mjestima

Prostor iza polica, oko okvira prozora ili nekog drugog neobičnog mjesta obojite u omiljenu nijansu i tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete da obojite tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvijetliti prema dnevnom boravku, stvarajući tako utisak širine.

Kontrastni zidovi u različitim bojama

Iako se nekim dizajnerima interijera ne sviđa ova ideja, dizajnerka Libby Langdon savjetuje da malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći.

Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova

Kao što različita boja zidova može prostor vizualno podijeli, isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu mali prostor i ''ujediniti''.

U manjim prostorima ova dizajnerska igra može učiniti mnogo. Jastuci čija se boja slaže s bojom lampe i stapa sa sličnom nijansom na zidovima ili zavjese koje odgovaraju stoliću pružit će dizajnersku atmosferu manjem prostoru.

Proširite prostor prugama

Bojenje zidova u pruge predstavlja još jedan način igre bojama koja može vizualno izdužiti ili povećati prostor. Ukoliko ne želite sami raditi bordure i miješati boje na zidove, možete i zalijepiti tapete s uzorkom pruga. "Centimetre" prostoriji možete dodati i ukoliko plafon obojite malo svjetlijom nijansom jer će na taj način prostorija djelovati više i prozračnije.

Bilo bi dobro da prilikom odabira boja obratite pažnju i na orijentaciju prostorije koju krečite. Ukoliko soba gleda na sjever, do nje će dopirati manje prirodnog svjetla, i za nju je uvijek bolje birati toplije tonove. S druge strane, u prostorijama koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi.